Fredriksons redo för att öka produktionen

Internationella krav på att fartyg ska rena sitt ballastvatten har inneburit att Fredriksons i Vadstena nu står redo för att kunna femdubbla produktionen av reaktorer till system för ballastrening.

Fredriksons vd Kristian Rustan visar företagsanläggningen för samarbetspartners i samband med startskottet för produktionen.

Fredriksons vd Kristian Rustan visar företagsanläggningen för samarbetspartners i samband med startskottet för produktionen.

Foto: Anders Törnström

Vadstena kommun2019-10-17 20:00

Internationella regler med ökade krav på fartygens ballastrening har inneburit att ett redan pågående företagssamarbete nu har vuxit.

– Nu tar marknaden fart ganska kraftigt, säger Torkel Elgh, styrelseordförande i AlfaWall AB.

Tekniken för ballastrening har utvecklats i samarbete mellan Alfa Laval och Wallenius Water som tillsammans äger bolaget AlfaWall AB och samarbetet med Fredriksons har pågått under flera år.

Ballastrening används för att undvika att det ballastvatten ett fartyg släpper ut sprider farliga organismer i havet.

– Det är för att förhindra spridning av invasiva arter. Det är ett av de stora hoten på världshaven, säger Torkel Elgh.

Internationella reglerna påverkar efterfrågan på reningssystem.

– För ett år sedan såg vi behovet av att kunna femdubbla kapaciteten, säger Kristian Rustan, vd på Fredriksons.

Maskiner har köpts in och anläggningen har byggts ut för att kunna hantera efterfrågan på reaktorer till ballastreningssystemet Pure Ballast.

Då efterfrågan inte är jämn har berörda produktionsytor inne på Fredriksons anpassats för att kunna vara flexibla. Företaget har nu en kapacitet att producera minst 1000 reaktorer per år och mycket av produktionen sker med robotar. Målet är att 65 procent av produktionen ska vara automatiserad.

För Fredriksons del har man, förutom att bygga ut maskinparken, nyanställt fem personer för att kunna möta den ökade efterfrågan. Beroende på hur stora produktionsvolymer man kommer att hantera framöver kan eventuellt ytterligare nyanställningar behöva göras.

– Men vi är väl förberedda, säger Kristian Rustan.

Fredriksons har haft ett fokus på att samarbeta med miljöföretag och samarbetet kring system för ballastrening har pågått i omkring tio år.

– Det är ett långsiktigt samarbete som möjliggjort den här expansionen, säger Torkel Elgh.

Fredriksons omsättning kan öka med 20 procent nästa år till följd av den produktion man nu startar upp.

Kommunalrådet Anders Hedeborg (S) var med på information och rundvandring i samband med produktionsstarten.

– Det man tänker på är att det visar att det går att bedriva ett framgångsrik och högteknologiskt företag även på en mindre ort. Jag tycker det känns väldigt positivt och uppmuntrande att det finns både långsiktiga och uthålliga ägare som tror på de affärsmöjligheterna, säger han.

Torkel Elgh, styrelseordförande i AlfaWall och Fredriksons vd Kristian Rustan skålar för samarbetet.
Torkel Elgh, styrelseordförande i AlfaWall och Fredriksons vd Kristian Rustan skålar för samarbetet.
Karta: Fredriksons
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!