Hon volontärarbetade utanför Jerusalem

Sofie Bäck från Vadstena har nyss kommit hem efter att ha varit och volontärarbetat på ett center för funktionsnedsatta ungdomar söder om Jerusalem.

Sofie Bäck tillsammans med två av al-Basmas verksamhtens deltagare.

Sofie Bäck tillsammans med två av al-Basmas verksamhtens deltagare.

Foto: Privat

Vadstena kommun2019-10-18 21:08

Efter en månad som volontär på al-Basma har Sofie Bäck just kommit hem. Nu har centrets grundare Basma Giacaman och hennes assistent Jamla Hasassneh varit på Sverigebesök för att informera om verksamheten för intellektuellt funktionsnedsatta unga vuxna. 

Dagcentret al-Basma startades för nästan 30 år sedan. Verksamheten är oerhört viktig, både för ungdomar och unga vuxna som deltar i verksamheten, men också för deras föräldrar. De är helt beroende av donationer, som ofta förmedlas via al-Basmas vänföreningar runt om i världen.

När verksamheten startade 1990 var fördomarna mot intellektuellt funktionsnedsatta enorma, enligt centrets grundare och många såg idén om ett dagcenter som en utopi. Men Basma drog igång det tillsammans med Abdallah Awad. Med sju deltagare och ett tomt hus började de bygga upp verksamheten. Det tog tid innan de ens fått ihop till möbler.

– Innan dess satt vi på golvet på tidningar, säger Basma.

Dagcentret al-Basma, vars namn betyder leende, är en arbetsplats, men också en utbildning i att klara av vardagliga sysslor som att klä sig och sköta sin hygien.

Verksamheten har ett fåtal anställda.

– Men utan volontärer skulle vi inte kunna göra ett jobb, säger Basma.

Under sin volontärmånad har Sofie bott på al-Basmas gästhem och jobbat med att marknadsföra centret och dess verksamhet via hemsida och i sociala medier.

– Mycket handlar om att upplysa människor om att al-Basma finns, säger Sofie.

I marknadsföringsarbetet har hon också jobbat med att knyta kontakter och bjuda in människor att ta del av vad man göra.

Att sprida information är en viktig aspekt i arbetet med att få in donationer för att finansiera verksamheten.

– Man måste kämpa för att hålla verksamheten öppen, säger Basma.

Nu har dagcentret ungefär 30 deltagare som jobbar i olika verksamheter.

– Det är en trygg punkt att komma till, säger hon.

Enligt dem är fördomarna mot intellektuellt funktionsnedsatta fortfarande stora, även om en förändring går att se. al-Basma har nu ungdomar som står i kö för att få en plats.

De berättar att deltagarna på dagcentret får vara produktiva, känna sig jämlika och uppleva att de gör något betydelsefullt. Verksamheten uppges ha ett medvetet miljötänk där mycket bygger på återvinning. Av återvunna textilier väver deltagare mattor som säljs. 

Papper från skolor och universitet återvinns också.

– Istället för att kasta det i soporna blandar vi det med blommor och gör vackra julkort, säger Basma.

Av olivolja som inte längre ska användas till mat tillverkas olivtvål som också går till försäljning.

I ett odlingsprojekt drivs plantor fram som kan säljas på marknader på våren och grönsaker som odlas efter säsong. 

al-Basmas gästhus har 14 rum och inom verksamheten har man byggt upp hantering av tvätt där centrets deltagare kan sköta alla moment från tvätt till strykning.

Under Sverigebesöket har Basma och Jamla gjort nedslag i Vadstena och Linköping med studiebesök och möjligheter att berätta om al-Basma.

Jamla Hasassneh, Basma Giacaman och Sofie Bäck vill informera om dagverksamheten på al-Basma söder om Jerusalem.
Jamla Hasassneh, Basma Giacaman och Sofie Bäck vill informera om dagverksamheten på al-Basma söder om Jerusalem.
Dagcentret al-Basma

al-Basma startades 1990 söder om Jerusalem av Basma Giacaman och Abdallah Awad i Beit Sahur.

Verksamheten riktar sig till intellektuellt funktionsnedsatta ungdomar och unga vuxna i åldarna 15-35 år och fungerar som en kombination av arbetsplats och utbildning i vad Basma kallar "life skills". 

Verksamheten är beroende av donationer. Vänföreningar runt om i världen hjälper till att samla pengar till verksamheten. 70 procent finansieras med donationer och 30 procent med intäkter från försäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om