Hyrorna för låga - täcker inte kostnaderna

Nämnderna betalar för låg hyra för sina verksamheters lokaler och mellanskillnaden, upp till faktiska driftskostnader, belastar kommunstyrelsens budget.

Nämnderna betalar för låg hyra för verksamhet i kommunens fastigheter. Det visar en granskning som nu genomförts.

Nämnderna betalar för låg hyra för verksamhet i kommunens fastigheter. Det visar en granskning som nu genomförts.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-06 08:00

Systemet för internhyror har inte reviderats sedan 2011 och verksamheterna i kommunens fastigheter betalar inte för de faktiska underhållskostnaderna. Det framgår av rapporten som revisions- och konsultbolaget Deloitte AB på uppdrag från Vadstena kommuns förtroendevalda revisorer skrivit efter att ha genomfört en granskning av hur kommunens fastigheter underhålls och sköts.

– Rapporten är ju kritisk, men den är kritisk i underkant. Det är värre än de påvisar i rapporten, säger Bengt-O Petersson, gruppledare för Konsensus.

När det gäller internhyror betalar verksamheterna inte för faktiska underhållskostnader, vilket innebär att differensen mellan summan kommunstyrelsen får in från internhyror och den summa som betalas till Vadstena Fastighets AB (VFAB) är 5,6 miljoner kronor. Detta belastar kommunstyrelsens budget.

– Så sent som i juni månad fick kommunstyrelsen ta beslut om att man fick tillföra ytterligare en dryg miljon till fastigheternas drift inom kommunstyrelsen. Så underskottet på fastighetssidan är över sex miljoner. Och det i sig är ju bara faktiska belopp för driften i relation till vad de får in i hyra, säger Bengt-O Petersson och fortsätter:

– När kommunstyrelsen har ett konstaterat underskott på ungefär sex miljoner på fastigheterna då är det ju några hyresgäster som får motsvarande subvention. Nämnderna som hyr lokalerna betalar ju för låga hyror och då blir det ju på så vis en dold subvention för den verksamheten där kostnaden landar på kommunstyrelsen istället för att den skulle legat hos hyresgästerna. Då blir det ju en missvisande ekonomi som redovisas.

Anledningen till det ytterligare underskottet sägs bero på tomställda lokaler som inte inbringar några hyresintäkter alls. En fastighet som står tom är Lekbrodern 3 som köptes för att kommunen skulle ha samlad kontroll över Birgittaområdet inför ny detaljplanering av området. En annan tom fastighet är den där förskolan Solrosen låg innan verksamheten flyttade in i nya förskolan Omma.

Differensen gällande internhyror har uppmärksammats och åtgärder rörande detta ska göras för att kommunstyrelsen ska kunna hantera det besparingskrav alla nämnder har på sig kommande år.

– Varje nämnd måste kunna ha koll på vilka kostnader man har, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).

Peter Karlsson välkomnar ett reviderat system för internhyrorna.

Fastigheten Lekbrodern 3, som kommunen köpte för att ha rådighet över sammanhängande mark i Birgittaområdet, står tom.
Fastigheten Lekbrodern 3, som kommunen köpte för att ha rådighet över sammanhängande mark i Birgittaområdet, står tom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!