Klostermuseets framtid blir riksdagsfråga

Sancta Birgitta klostermuseum får inget statligt stöd utan verksamheten drivs med ideella medel. Det vill riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) ändra på.

Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot, Lillian Gilmark, museichef på Sancta Birgitta klostermuseum, Gunilla Sjösten (KD) och Berit Ljunggren, Birgittastiftelsen i samband med Magnus Oscarssons besök.

Magnus Oscarsson (KD), riksdagsledamot, Lillian Gilmark, museichef på Sancta Birgitta klostermuseum, Gunilla Sjösten (KD) och Berit Ljunggren, Birgittastiftelsen i samband med Magnus Oscarssons besök.

Foto: Privat

Vadstena kommun2019-11-03 12:00

– Jag har skrivit en enskild motion till riksdagen, säger Magnus Oscarsson.

Motionen framhåller att staten behöver ta ett större ansvar för att bevara och visa den del i Sveriges historia som berör Heliga Birgitta och klostertiden.

Föreningen Birgittastiftelsen, som nästa år fyller 100 år,  har möjliggjort att klostermuseet har kunnat vara öppet genom framförallt ideella insatser.

Magnus Oscarsson besökte klostermuseet för att informera om sin motion och uppger att han i samtal med berörda fick kännedom om att föreningens ekonomi är ansträngd.

– Då känns det ändå mer angeläget att febrilt jobba för detta, säger han.

Han lyfter hur viktigt han ser på platsen som klosterväsendets kulturarv.

–  Det här är viktigt för hela Sverige, säger han.

Nu har han planer på att lyfta frågan om klostermuseet på flera sätt i riksdagen.

–  Motionen var en del och nästa sak som jag vill gå in med är en fråga till ministern om detta och det tredje blir en interpellation med en debatt med ansvariga kulturministern om detta, säger han.

Magnus Oscarsson berättar att en utredning gjorts rörande att staten behöver ta ett större ansvar museiverksamhet, men pengar har inte vikts för detta.

– Jag vill lyfta frågan och se hur man ska jobba med det här utifrån utredningen, säger han.

Han påpekar att det är viktigt att klostermuseet finns på den plats där klostret en gång fanns.

– Staten måste ta större ansvar så att vi kan bibehålla museer utanför Stockholm.

Karta: Sancta Birgitta Klostermuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!