Revision: Kommunstyrelsen brister i ansvar

En granskning har gjorts av hur kommunens fastigheter sköts och underhålls och bedömningen är att kommunstyrelsen inte tar sitt ansvar som fastighetsägare.

"Det här är absolut ingen nyhet för mig", säger kommunstyrelsens ordförande peter Karlsson (M).

"Det här är absolut ingen nyhet för mig", säger kommunstyrelsens ordförande peter Karlsson (M).

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-11-01 06:00

Revisions- och konsultbolaget Deloitte AB har på uppdrag från Vadstena kommuns förtroendevalda revisorer genomfört en granskning av hur kommunens fastigheter underhålls och sköts.

Revisionsfirmans sammanfattade bedömning lyfter fram flera brister i kommunens underhållsarbete av fastigheterna och fördelningen av ansvar. Deras bedömning är att Vadstena kommun flyttat allt förvaltarskap och hyresvärdskap till VFAB (Vadstena Fastighets AB) trots att det fortfarande är kommunstyrelsen som är den faktiska hyresvärden och fastighetsägaren. Därför bedömer revisorerna att kommunstyrelsen inte fullföljer sitt ansvar som fastighetsägare och hyresvärd.

"I sin roll som fastighetsägare/förvaltare fullföljer kommunstyrelsen inte sitt ansvar avseende styrning och uppföljning av underhållet", kan man läsa i rapportens sammanfattning.

– Det här är absolut ingen nyhet för mig. Alla de här iakttagelserna och rekommendationerna har jag känt till i ett år. Därför arbetar vår lokalstrateg med de här frågorna och räknar med att vara klar om en månad ungefär, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).

Han hänvisar till att det är VFAB  som har förvaltningsuppdraget.

– Det har varit alldeles för dålig kommunikation mellan fastighetsbolaget och kommunen i de här frågorna.

Upptäckten av brister i kommunikation och uppföljning, menar Peter Karlsson, ledde till insikten att avtalet med VFAB angående fastighetsförvaltningen behöver förnyas. I nuläget hanteras det genom ett avtal som tecknades hösten 2010. Arbete med att se över fastighetsbeståndet har pågått under det här året, påpekar han.

I rapporten rekommenderas kommunstyrelsen att fastställa mål och riktlinjer för fastighetsunderhållet och besluta om nytt avtal med VFAB. Kommunstyrelsen ska ge sitt svar på revisorernas granskning innan jul. 

– Då kommer också ett tjänstemannasvar, säger Peter Karlsson.

Bengt-O Petersson, gruppledare för Konsensus har också tagit del av granskningsrapportens innehåll.

– Det här är ingen ny kunskap som kommer fram. Det här har varit känt i många år och vi hade ett förslag tillsammans med socialdemokraterna redan 2015 om att fastigheterna skulle bolagiseras. Det är ju ingenting som i sig ger mer pengar, men man sätter mer fokus på fastigheterna om de hade legat i ett bolag, säger han.

Det beslutet upphävdes senare av den nya politiska majoriteten.

"Det här är absolut ingen nyhet för mig", säger kommunstyrelsens ordförande peter Karlsson (M).
"Det här är absolut ingen nyhet för mig", säger kommunstyrelsens ordförande peter Karlsson (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!