Utbyggnad av fiber inte problemfri

Fiberutbyggnaden i Vadstena pågår för fullt - men inte problemfritt. Befintlig kabel har grävts av vid upprepade tillfällen.

Fiberkabel har grävts av vid upprepade tillfällen i Vadstena.

Fiberkabel har grävts av vid upprepade tillfällen i Vadstena.

Foto: Mostphotos

Vadstena kommun2019-11-07 06:00

Vadstena kommuns utbyggnad av fibernätet har inneburit avgrävningar och brott på fiberkabel som redan legat i marken.

– Exakt antal har jag inte koll på just nu men jag vet att det är fler än åtta, säger Roland Jaeger, IT-chef på Vadstena kommun.

Han uppger att kommunens grävare har stött på kabel som märkts ut på fel sätt eller inte alls.

– När man ska gräva någonstans ber man el- och teleföretag och andra berörda att visa ut var det finns kablar och ledningar så att man kan undvika det stället, säger Jaeger.

Han fortsätter:

– Vi har grävt på platser där vi trott att det inte ska finnas någon fiber men det har visat sig ligga där ändå. Det har inte stämt med utmärkningen.

Strulet innebär merarbete och extrakostnader för kommunen.

– Vi får se efter hand vad det blir i pengar, det är jättesvårt att gissa just nu.

Även för ledningsägarna blir det kostnader.

– Det här får konsekvenser för alla, men kanske i första hand kunderna som ska använda fibern och inte kan köra, det blir ju stopp tills det är lagat, säger Jaeger.

Telia är en av de anslutna ledningsägarna som har drabbats i Vadstena. Varje avgrävning blir ett skadeärende som utreds för att få fram var det brustit och om det ska utgå någon form av ersättningsanspråk.

– Vi jämför underlaget som vi har skickat ut med hur man har grävt. Då upptäcker vi om underlaget inte är korrekt eller om någon har missat och grävt trots att det har varit utmärkt för kablar, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Utredningar sker löpande men Telia kan i dagsläget inte uppge vad dessa har visat. Däremot konstaterar företaget att det inte är särskilt förvånande att det sker många avgrävningar.

– Gräver man så oerhört mycket som man gör i Vadstena och över så stora områden är det kanske inte så konstigt. Vi har exempelvis förfrågan från en entreprenör som har 30 grävarbeten i närtid.

– När man gräver så mycket som Vadstena kommun gör nu har man kanske även behov av att det ska gå fort och tyvärr är det väl så att man då inte alltid hinner ta del av all dokumentation. Det kan också bero på en miss i kommunikationen eller att man tolkar underlaget felaktigt, säger Inger Gunterberg.

Kommunens utbyggnad av fibernätet beräknas pågå en bit in på nästa år.

– Jag tror inte att det är samma risk för avgrävning på alla ställen. Där det har grävts av nu är det mer fiber än på andra platser, säger IT-chef Roland Jaeger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!