"Vill bromsa, men inte genom någon tvärnit"

Konsensus har presenterat ett eget budgetförslag. De vill bromsa på vissa håll för att styra upp ekonomin och satsa framåt på andra håll för att kommunen ska kunna växa.

Bengt-O Petersson (K) anser att det krävs åtgärder för att styra upp ekonomin och föreslår att nämnderna ska ha månatlig avrapportering till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Bengt-O Petersson (K) anser att det krävs åtgärder för att styra upp ekonomin och föreslår att nämnderna ska ha månatlig avrapportering till kommunstyrelsens arbetsutskott.

Foto: Katarina Hydén, MVT Arkiv

Vadstena kommun2019-11-10 22:00

Den politiska majoriteten har presenterat sitt budgetförslag och största oppositionspartiet Konsensus väljer att även i år  att presentera ett eget budgetförslag som bygger vidare på den mål- och resursplan partiet presenterade förra året.

– Vi vill bromsa, men inte genom någon tvärnit. Man ska vara försiktig när det gäller ekonomin eftersom vi är i ett så pass pressat ekonomiskt läge som det är, säger Bengt-O Petersson, gruppledare för Konsensus.

Inom Konsensus tycker de att kommunstyrelsen ska ta ett större ansvar och har föreslagit att ekonomisk redovisning från alla nämnderna ska in vid samtliga sammanträden i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU).

– Som ett led i att försöka få ordning på fastighetsförvaltningen anser vi att man ganska snart kan sälja tre fastigheter, säger han.

Det handlar om fastigheter som inte används i den kommunala verksamheten - före detta förskolan Solrosen, polishuset och brandstationen.

– Det innebär ju inte att vi vill avyttra brandstationen, men vi ser ingen anledning till att kommunen ska äga den fastigheten som huvudsakligen är en hyresfastighet.

Bengt-O Peterson berättar att samtidigt som Konsensus vill bromsa vill de också satsa framåt.

–  Vi vill inte på något sätt att man ska lägga en våt filt över expansionstankarna som pågår i Vadstena utan vi vill fortsätta det, säger han.

Deras mål är att man under 2020-2021 ska kunna få fram ytterligare 40 villatomter. 

– Och vi vill att man omedelbart ska sätta igång och bygga sporthall.

De tycker inte att det finns anledning att invänta mark- och miljödomstolen avseende den överklagade detaljplanen för Cirkusplatsen utan att man direkt ska välja att börja bygga på marken i anslutning till Petrus Magni skolas aula istället.

– Den är detaljplanelagt och skulle kunna inrymma en sporthall, säger han.

– Vi tycker också att man måste satsa på kompetensutveckling, säger han.

Anledningen till det menar han är att kommunen nu går in i tillitsbaserad styrning som är ett nytt styr- och ledningssystem och att det därför krävs att alla i organisationen, inklusive politikerna, får utbildning i detta.

Partiet har i sin budget avsatt medel till kompetensutveckling.

Vadstena, likt alla andra kommuner, står inför en utmaning att i framtiden klara sin kompetensförsörjning.

– Då gäller det också att vara rädd om de vi har, säger han.

Största oppositionspartiet i Vadstena kommun väljer att presentera ett eget budgetförslag.
Största oppositionspartiet i Vadstena kommun väljer att presentera ett eget budgetförslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!