Ex-ordföranden: "Försökte dra i handbromsen"

Jimmy Andersson avgick som Piratordförande för att det inte kunde jobbas tillräckligt långsiktigt. Nu jobbar han för Indianerna.

Piraternas förre ordförande Jimmy Andersson kommenterar nu klubbens kris. "Fruktansvärt tråkigt, men vi försökte dra i handbromsen", säger han.

Piraternas förre ordförande Jimmy Andersson kommenterar nu klubbens kris. "Fruktansvärt tråkigt, men vi försökte dra i handbromsen", säger han.

Foto: Jens Bollius

Speedway2019-10-22 14:30

Jimmy Andersson finns numera med i Kumlaklubben Indianernas marknadsgrupp, och jobbar sida vid sida med en annan Motalabo, sportchefen och lagledaren Peter Johansson.

– Indianerna hade ett stålbad 2016, men nu håller man igen på utgifterna och jobbar för att öka intäkterna. Man jobbar proffsigt. Först ser man till att det finns täckning och sedan kör man. Det har också gjort att intresset kommit tillbaka, med ett snitt på 2 940 personer i år, säger Jimmy Andersson.

Jimmy Andersson verkade fem år i Piraternas marknadsgrupp och i februari 2018 tog han över som ny ordförande. Piraterna skulle ta in på en ny väg efter att kommunen köpt arenan efter fallet ur elitserien hösten 2017.

– Det var en jätteräddning av klubben som kommunen gjorde där, säger Andersson.

Det blev dock bara sju månader på ordförandeposten. I slutet av september 2018, samtidigt som laget vann den allsvenska finalen, avgick Jimmy Andersson och styrelseledamöterna Sandra Woss, Johan Sjöhagra, Alf Jansson och Thomas Samuelsson gjorde detsamma.

– Vi hade en långsiktig plan och ville rätta mun efter matsäcken. Vi försökte dra i handbromsen för att bromsa utgifterna och öka intäkterna. Men medlemmarna ville köra på som klubben alltid hade gjort och då avgick vi, förklarar Jimmy.

Andersson säger att det måste tas ett helhetsgrepp nu och man måste komma överens med kommunen om arenan.

– Vi förhandlade i fjol, men det blev inget avslut och sedan har det bytts politiskt styre.

Vad säger du om krisen i Piraterna nu?

– Fruktansvärt tråkigt. Jag lider med supportrar och förare, det känns fullständigt åt helsike. Ändå är det svårt att peka på vad Piraterna har gjort fel, och nu är det svårt att se hur man ska kunna hitta pengar, det är ganska mycket lågsäsong, säger Jimmy Andersson.

Jimmy Anderssons kamrat Peter Johansson säger att i Indianerna har man hittat arbetssätt som gör det mer långsiktigt. Man har breddlag. I år har det funnits två division 1-lag och planen 2020 är att ha ett eget allsvenskt lag.

– Det kanske kostar ett par hundra tusen, som man kanske kunnat lägga på sign on-bonusar för elitlaget. Men i längden är det värt att ha fler lag.

Indianerna har också infört löner per match i stället för per poäng.

– Men då gäller det att ha rätt förare som har rätt inställning, säger Peter Johansson som har värvat Piraternas bäste förare i år, Mikkel Michelsen, till sitt Kumlalag.

Karta: Dunteberget Motorstadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!