LÄS MER: IFK tvingades avbryta träningen

LÄS MER: Det här väntar IFK i Lidköping

– Det kommer bli speciellt, absolut. Man har gjort många timmar på den där isbanan.

Artikelbild

| Elias Gillgren har utvecklats till en VM-spelare under sin tid i IFK Motala. Nu väntar kvartsfinaler mot moderklubben Villa.

Första matchen i kvartsfinalserien kommer inte spelas inne i den gigantiska hallen. Den är uppbokad av Melodifestivalens fjärde deltävling som går på lördag.

Därför spelas matchen utomhus, på den plats där Elias började sin karriär.

– Jag började åka skridskor när jag var 3-4 år, kom med i bandyskolan vid 5-6 eller nåt sånt.

Han testade också många andra sporter, som handboll, fotboll, badminton och hockey.

– Men jag tyckte alltid det var roligast att spela bandy, att komma ner och åka skridskor och hänga med de kompisarna. Att vi skulle satsa för att bli bra kom inte förrän vi var runt 15-16 år. Jag tror att det var viktigt, att fokus fram tills dess alltid i första hand var att vi skulle ha kul tillsammans.

Villa var hans klubb men efter att under junioråren bara fått spela i samarbetsklubben Lidköpings AIK och några inhopp i Villas A-lag blev han utlånad till IFK Motala.

Och där kom det stora genombrottet som spelare. Han är nu etablerad i elitserien och fick under säsongen göra VM-debut för finska landslaget.

Samtidigt som han säger att han trivs bra i Motala, både i laget och staden, så funderar han över framtiden.

Han är en av spelarna som har inskrivet i sitt kontrakt att han får bryta och flytta om det inte blir någon bandyhall att spela i.

– Jag har försökt att inte fundera så mycket på det där utan vill ta det sen, när säsongen är över. Men jag känner väldigt mycket för den här föreningen, det är de som gett mig chansen att utvecklas så ska jag flytta så ska det vara för att ta nästa steg i min karriär. Jag byter inte till nåt lag som är på samma nivå.

När vi tar upp hallfrågan har Elias sin åsikt tydlig.

– Ska man orka träna och slita så hårt som vi gör under ett helt bandyliv så krävs det betydligt bättre förutsättningar än att vi ska inleda issäsongen med att åka till Mjölby och trängas med hockeyfarsor. Så är det bara.

Vad säger du till de som tycker ni är bortskämda som skriker efter en hall?

– Ja, vad ska jag ge för passning till dem? Jag skulle kunna säga mycket om det men håller det för mig själv.

Hur som helst väntar Villa nu och IFK är förstår rejält nederlagstippade i den matchserien.

– Vi vet att vi måste göra något alldeles extra för att lyckas. Men samtidigt kan vi spela utan press och det känns väldigt avslappnat i gruppen.

Till sist måste vi berätta att Elias gillar att ta med sig sambon Therese på bio.

– Jo, det är sant. Vi bor precis vägg i vägg med biografen här i Motala så det blir nån film varannan vecka eller så. En gång såg vi att det bara skulle vara vi i salongen så då gick jag ner i pyjamas, säger han och ler.