Publiksnittet på IFK Motalas hemmamatcher i elitserien var 655 fram till annandagsmatchen mot Vetlanda. Den fina publiksiffran på 1 738 där höjde upp det totala snittet som nu ligger på 793 personer över nio hemmamatcher.

Men det är inget som klubben är nöjd med.

– Det är mindre än vad vi hade hoppats på måste jag säga. Vi har haft mindre publik mot stora lag som Västerås och Edsbyn än vad det var mot mittenlag i Allsvenskan förra säsongen, säger klubbchefen Per Beckne.

– Vi hade förvisso skitväder mot Edsbyn. Och Västerås mötte vi precis innan jul vilket inte brukar vara så bra. Men ändå tycker jag att vi borde ha haft mer åskådare, säger Beckne.

Bäst publiksnitt i serien har föga förvånande Villa-Lidköping. Västgötarna från bandynästet lockar 3 176 åskådare per match, en charmant siffra som innebär en överlägsen förstaplats. Klar tvåa är Hammarby med 2 426.

Sämst i klassen är Tillberga som endast mäktar med 499 i snitt. Näst sämst är Kalix som landar på 524.

IFK Motala ligger på elfte plats i snittligan för tillfället.

– Jag vill och anser att vi ska kunna ha runt 1 000 i snitt, alltså ett par hundra mer än nu. I Elitserien får man se världsstjärnor. Och även om det blir fler förluster, så borde det locka mer än att vinna klart med 8–1 mot något mittenlag i Allsvenskan, säger Per Beckne.

– Men det har generellt blivit svårare att locka publik till alla former av liveidrott. Det är bara att kolla på tv-utbudet, där kan folk få tillgång till i stort sett allt, säger Beckne.

Varför tror du att publiken inte har kommit i högre utsträckning?

– Klart att resultaten spelar roll i slutändan. Sedan har även vädret varit dåligt. I november var det fem till tio plusgrader, det är färre som vill gå och se vinteridrott då.

Vad skulle en hall betyda för IFK Motala publikmässigt?

– Det är svårt att säga exakt, men visst hade det ökat möjligheterna. Man blir inte alls lika väderberoende. Och en hall skulle kunna användas till flera saker. En annan klubb hade ett evenemang där det var 300 personer som åkte skridskor på isen med grillning och allt. För oss, som inte har hall, är vädret alltid ett hot mot liknande tillställningar.

I Allsvenskan låg IFK Motala på mellan 500 och 1 000 på matcherna. Det har alltså inte blivit något vidare lyft trots spel i finrummet.

Beckne hoppas att fler personer hittar till XL Bygg Arena under fortsättningen av säsongen. IFK har just nu tre sköna poängs andrum ner till Tillberga på nedflyttningsplats.

– Vi kommer att få besök av Hammarby, som alltid är ett publiklag. Även Sandviken, Broberg och Vänersborg är roliga lag att få hit, säger Per Beckne.