Maif långt från seger, men kan gå upp ändå

Nej, på Sollentunavallen var Motala AIF aldrig nära. Klar hemmaseger i returen. Men Motala AIF kan snart vara ett division 1-lag ändå.

Ahmed Qasem och Ivan Rako attackerar mot ett samlat försvar. Motala AIF räckte inte till mot Sollentuna och förlorade med 0-2 i returen. Sollentuna blir kvar i ettan, men Maif kan också få chansen genom en gratisplats.

Ahmed Qasem och Ivan Rako attackerar mot ett samlat försvar. Motala AIF räckte inte till mot Sollentuna och förlorade med 0-2 i returen. Sollentuna blir kvar i ettan, men Maif kan också få chansen genom en gratisplats.

Foto: Jens Bollius

Fotboll2019-11-10 19:45

– Vi hade gärna gjort det här av egen kraft och vi är inte i division 1. Men vi vet om livlinan och vi får se vad det mynnar ut i, säger Maifs tränare Christer Persson om snacket om gratisplats tack vare sammanslagningen i Karlstad.

Sollentuna FK, som är en sammanslagning av fem lokala klubbar under en sjuårsperiod, blir kvar i ettan och får göra sin fjärde säsong på den här nivån 2020. En ny klubb som har en av Sveriges största ungdomsverksamheter.

Att A-laget skulle vinna kvalet mot Motala AIF var till slut helt rättvist. 2-0 (2-0) hemma på söndagen och 4-1 totalt efter två matcher.

– Vi får erkänna att Sollentuna är bättre totalt sett. Men vi har perioder där vi kan matcha dem och det är också bra matcher att få för våra unga killar, kommenterar Christer Persson.

Sollentuna gjorde egentligen, på sin fina men blöta naturgräsplan, processen kort med Maif. Det var första minuterna som Maif stack upp genom ett skott av Ivan Rako. Men hemmamålvakten räddade. För att överraska Sollentuna beslutade Christer Persson att ändra på tre positioner i startelvan. In med Ivan Rako på topp, Pontus Eriksson på vänsterbacken och Ibrahim Koroma i mittförsvaret.

Men trots korrigeringarna kunde inte Sollentuna, ansett av många som bättre än vad norrettans tabell visade, rubbas.

Brwa Pishdari, målskytt även i Motala i onsdags, sköt 1-0 i tionde minuten och Cameron Streete, som inte startade i Motala, gjorde 2-0 efter dryga halvtimmen. I övrigt hade Sollentuna något skott över och en straffsituation som domaren inte gjorde åtgärd för.

Det var kraftig hemmadominans och det tuffa spelet fick också Maifspelarna ur balans lite. Maifarna låg och hade ont och drog på sig varningar, en för snack genom Renato Rako. Maif återvände lite till gamla synder.

Det var kassaskåpssäker ledning för Sollentuna.

I andra halvlek försökte Maif litegrann hota Sollentuna och hade en del småchanser genom Ivan Rako, Ahmed Qasem och Renato Rako, men Sollentuna hade sin division 1-plats under kontroll.

Att Maif inte gick för det till hundra procent framåt för att vända berodde på ställningen i det andra kvalmötet. Oskarshamn vann till slut med 2-0 mot Berga, och totalt 4-0.

Det betyder att Maif med 1-4 tack vare Ahmed Qasems mål i onsdags har gratisplatsen, om den kommer att erbjudas, som blir om Karlstadslagen går ihop.

Om det blir av avgörs på medlemsmöten i Karlstad i veckan.

– Det ska meddelas före 15 november, säger Ettan fotbolls utvecklingschef Jimmy Fors till sporten på söndagskvällen.

Det kan alltså ha varit två vinnarlag, klara för ettan, som vandrade av Sollentunavallen i snöfallet norr om Stockholm.

– Vi ville inte chansa för mycket och vägde in den andra matchen, säger Christer Persson.

Ahmed Qasem var inte heller upplagd för jubel, utan ville avvakta vad som händer.

– Sollentuna är duktiga på att spela på sitt hav mellan backar och mittfältare, de förtjänar vinsten. Men man är besviken, det blir alltid så när man förlorar. Det är kul om vi går upp ändå, det är inte så stor skillnad på ettan och tvåan, tycker Ahmed Qasem.

Renato Rako tycker att det var två jämna matcher mot Sollentuna, Maif straffades på sina dåliga perioder. Där är division 1-lagen bättre. Samtidigt erkänner att han att det vore kul att få gratisplatsen och nå ettan dit laget strävat.

– Ja, nu blir man nog besviken om det som det pratas om inte blir av i Karlstad, säger Renato Rako.

Renato Rako försökte, men det gick inte hans och Motala AIF:s väg på Sollentunavallen. Hemmalaget kontrollerade sin plats i ettan och vann rättvist i kvalmötet.
Renato Rako försökte, men det gick inte hans och Motala AIF:s väg på Sollentunavallen. Hemmalaget kontrollerade sin plats i ettan och vann rättvist i kvalmötet.
Kvalfakta,Sollentuna-Maif

Sollentuna-Motala AIF 2-0 (2-0)

Målen: 1-0 (10) Brwa Pishdari, 2-0 (36) Cameron Streete.

Publik: Cirka 150.

Motala AIF:s lag: Oliver Bergman - Elmer Civgin, Jesper Merbom Adolfsson, Ibrahim Koroma, Pontus Eriksson - Simon Karlsson, Besart Kalludra - Ahmed Qasem, Valon silka, Renato Rako - Ivan Rako. Inbytta: Khaled Qasem, Almin Masic. Övrig bänk: Joe Harris, Axel Qvist, Alvin Gamelius (mv), Alem Nezirovic, Edon Silka.

Sollentuna FK klart för division 1-spel 2020 med sammanlagt 4-1.

Karta: Sollentunavallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!