För på Marys prischeck stod det nämligen 100 000 kronor. Vilket är mer än vad en seger på den amerikanska proffstouren ger.

Men det var inte för att hon vann SM.

– Djurgårdens bowlingsektion som arrangerade SM firade 100 år. Så de hade de den här tävlingen Extrachansen där alla fick vara med, berättar Marys mamma Anna.

Artikelbild

| Bowling började Mary med för drygt två år sedan. Tekniken sitter som synes.

Den tävlingen tyckte Mary lät kul så hon betalade de 100 kronorna det kostade, ur egen ficka ska tilläggas, och spelade sin kvalserie.

– Jag trodde väl inte att jag skulle ha så stor chans, säger Mary.

Tävlingen var utformad utifrån ett handikappsystem så att alla deltagare skulle ha en chans att vinna. Om de spelade på toppen av sin egen förmåga.

Och det gjorde Mary.

Artikelbild

| Med två raka strikes avgjorde Mary kvartsfinalen mot elitseriespelaren Markus Karlsson.

Först knep hon en av de 32 platserna i finalen och där var det matchspel som gällde. Men då bara 27 av 32 finalisterna kom till spel så behövde Mary bara spela igenom den första serien för att ta sig vidare.

– Det var jättepirrigt när jag spelade själv. Då var jag som mest nervös.

Det hade varit lätt att tro att hon skulle vara mer nervös när hon i kvartsfinalen ställdes mot Kaskads elitseriespelare Markus Karlsson. Men i den jämna matchen höll Mary nerverna i styr och avgjorde i den alla sista rutan. Då slog hon till med två raka strikes och fick hela hallen att jubla.

För 14-åringen blev snabbt en publikfavorit.

– Efter att jag vunnit den matchen så sa jag att det här kan nog gå riktigt bra.

Det var först när hon var framme i finalen mot BK Allöns Emil Nilsson som hon kom att tänka på hur nära hon var att vinna 100 000. Eller inte få en krona.

För vinnaren fick allt. Tvåan ingenting.

– Då blev jag lite mer nervös. Sen började jag tänka efter halva serien att jag kan ju vinna det här, säger Mary med ett lite försiktigt leende.

För hon är inte typen som ägnar sig åt några större gester. Så medan mamma skrek rakt ut när segern var klar så nöjde sig Mary med just ett segerleende.

Å det där att hon i samma stund blev 100 000 kronor rikare ägnade hon inte några större tankar åt.

– Jag har inte riktigt fattat än att jag har vunnit dem. Det har inte riktigt sjunkit in.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag kommer väl köpa några nya klot. Sen kommer vi kanske resa någonstans. Det skulle jag vilja.

I SM-tävlingarna slutade Mary femma i flickor -05. Här hade Motalabowlarna ytterligare några framgångar.

I flickor -07 vann Felicia Jonsson och Emilia Kiiskinen slutade trea. Mariana Kiiskinen tog brons i damer 31-40 år, Alice Lindqvist fyra i flickor 16, Pia Andersson sjua i damer 65.