– Med tanke på den sommar vi har bakom oss får vara nöjda, säger Motalas klubbchef Thomas Lindh. Vi ligger i stort sett oförändrat i medlemsantal och har gjort så ett tag.

Siffror från ÖGF, Östergötlands Golfförbund, som vi begärt ut visar att Motala minskar från totalt 1 203 medlemmar år 2017 till 1 172 förra året. Ett tapp med bara 21 medlemmar.

– Det stora tappet förra året hade vi på antalet spelade rundor. Det gick ner med ungefär 12 procent.

Artikelbild

| Motala GK hade en tuff sommar 2018 och fick en del kritik för banan. Men medlemsantalet håller sig stadigt.

Din förklaring till det?

– Värmen. Folk valde att göra annat än att spela golf. Med värmen kom ju också torra fairways och hårda greener och det påverkade givetvis också vår bana.

Ändå pekar den ekonomiska sammanställningen, enligt Thomas Lindh, mot ett nollresultat för 2018.

– Det är bra med tanke på att vi gjorde en hel del investeringar under året, så vi är nöjda.

Hur ser förutsättningarna ut för 2019, har till exempel banan tagit stryk av värmen som var?

– Nej, det ser vi inte. Vi fick en bra höst och det finns alla förutsättningar för ett bra 2019.

I grannkommunen Vadstena märkte man av uppgångar på alla plan. Mats Bergmar, klubb- och banchef berättar:

– Vi har ökat antalet medlemmar med 14, från 951 till 965. Vi slog rekord i antalet spelade gästrundor, från 7 200 till 8 500 vilket är en fantastisk ökning. Vi ökade omsättningen med 640 000 kronor och vi gjorde en vinst på 455 000 för 2018.

Din förklaring till siffrorna?

– Medlemsantalet har ökat med nästan 100 personer de senaste två åren och jag vill tro att vår bana har gett oss ett bra rykte. Vi får ofta höra att vi har bra ordning på banan och erbjuder den i fint skick. Det tror jag också påverkade gästspelandet i somras, att folk hade hört att vi hade en bana i bra skick som ligger lite öppet så att det fläktade en del även när det var riktigt varmt.

Vad händer under 2019?

– Vi fortsätter att satsa hårt på banan och bygger om så att vi får fyra olika utslagsplatser på varje hål. Det gör att både herrar och damer kan spela en lång eller en kort bana och vi ökar också ut skillnaden i längd mellan herrarnas och damernas tee till de cirka 25 procent som det ska vara idag. Många banor har alldeles för liten skillnad mellan dam- och herrtee.