Pingisgurun laddad för superettanpremiär

Han är förbundskapten mot OS, hjälper förbundet, och är tränare, ordförande och ungdomsledare. För Daniel Ellermann är det pingis 24/7.

Motalas pingisguru Daniel Ellermann gästar veckans Sportsnack. Självklart har han placerat ett minipingisbord på jobbet hos östgötaidrotten. Bordtennis engagerar honom både mot toppen och på bredden.

Motalas pingisguru Daniel Ellermann gästar veckans Sportsnack. Självklart har han placerat ett minipingisbord på jobbet hos östgötaidrotten. Bordtennis engagerar honom både mot toppen och på bredden.

Foto: Jens Bollius

Bordtennis2019-11-12 08:00

– Framför allt är det mitt yrke, men det är ju roligt också, säger han om sin dygnet runt-relation till sporten.

Bordtennisens eldsjäl i Motala är veckans gäst i Sportsnack, videoserien som ni kan se på mvt.se och corren.se.

Det blir förstås mycket snack om bordtennis, men också om murars fall. I lördags var det 30 år sedan som Berlinmuren föll och det säger Ellermann, som har tyskt påbrå, att han noterade med en öl i näven. I år är det också 30 år sedan som svensk pingis rev den kinesiska muren när Sveriges lag, med J-O Waldner, Mikael Appelgren och Jörgen Persson med flera, vann lag-VM i Dortmund.

Det var också någonstans där som Ellermann, då tio år gammal, hittade sin sport.

– Det är ju en av de största svenska idrottsbragderna genom tiderna, säger han.

På 30 år har Daniel Ellermann utvecklat ett liv som i stort sett bara handlar om bordtennis. Eller cirkulerar kring pingis i alla fall. Han träffade sin fru Carin på en pingistävling i danska Roskilde och han är stolt över att båda barnen spelar pingis.

– Men jag stöttar barnen vilken idrott de än väljer, jag bestämmer inte, påpekar pappa.

Hans jobb är att vara förbundskapten för paralandslaget och där är målet två medaljer eller mer på OS i Tokyo nästa år. En handfull personer från Motala kan bli aktuella för äventyret. 

I övrigt hjälper han förbundet i länet, han är A-lagstränare, ordförande och ungdomsledare på fritiden i Västers BTK. Dessutom spelar han själv i ett av klubbens division 3-lag och på KM varje säsong brukar han ta hem klassen för pennfattning. Detta plus att det är ett familjeintresse.

– Det viktigaste för mig i sporten är satsningen med paralandslaget, säger Ellermann som också ställt upp ett minibord till kollegorna på östgötaidrottens Motalakontor.

– Hoppas att det börjar spelas lite, säger han och ler.

Personligt: Namn: Daniel Ellermann. Ålder: 40 år i somras. Bor: Hus på Brunnsvik. Familj: Fru Carin, barnen Clara och Emil. Yrke: Förbundskapten för parapingislandslaget. Fritidsintressen: Bordtennis. Förebild: Ser upp till flera i paralandslaget. Drömresemål: Tokyo nästa år. Blir glad av: Framgångar och lediga stunder med familjen. Blir irriterad på: Folk som inte håller vad de lovar. Lyssnar på: Topplistan. Favoritlag: Tysklands landslag i fotboll. Okänd talang: Har ingen talang, mer än möjligen bollkänsla. Pingisklubbar: Västers BTK, tyska Sandhausen.

Karta: Motala Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!