Piratordföranden: "Vi har 14 dagar på oss"

Om inte Piraternas ekonomiska kris är löst inom två veckor finns risken att man begär sig själva i konkurs. Det bekräftar ordföranden Sven Gustafsson.

Sven Gustafsson, Piraternas ordförande, säger att man två veckor på sig att lösa den ekonomiska krisen. Annars är risken stor att det blir konkurs.

Sven Gustafsson, Piraternas ordförande, säger att man två veckor på sig att lösa den ekonomiska krisen. Annars är risken stor att det blir konkurs.

Foto: Peter Calén

Speedway2019-10-08 15:45

Att bolaget Piraterna Speedway har ekonomiska bekymmer är ingen hemlighet. Det har vi skrivit om flera gånger tidigare. Nu medger ordföranden Sven Gustafsson att konkurshotet är en realitet och har dessutom satt en tidsfrist.

– Egentligen är det inte så bråttom. Våra skulder till förarna har vi hela november på oss att reglera, men vi vill sätta press på oss själva att lösa det här nu. Vi kan inte bara låta dagarna gå. Vi har en säsong 2020 att planera också.

Hur stora är skulderna?

– Det har styrelsen bestämt att vi inte ska gå ut med och då följer jag det beslutet.

Är det bara förare som ni har skulder till?

– Just nu är det så. Sen är det ett par stycken till som vi pratat med.

Ett par stycken till?

– Ja, några leverantörer. Men de har sagt att de kan vänta.

Har lagledarna fått sina pengar?

– Ja, de har fått sitt. 

Är det nån förare som fått någon del av de pengar de kräver?

– Nej. Vi vill behandla alla lika och inte prioritera någon. Men jag har goda förhoppningar att vi ska lösa det här. Det måste vi tro, vi måste se positivt på det.

Det är ju ett tag sen säsongen slutade och ni har haft täta möten. Vad grundar du dina förhoppningar på?

– Jag tror säkert att vi löser det, det måste vi. Jag och hela styrelsen tror att vi kan lösa det här. Vi har fått en del nya uppslag om hur vi ska agera och de ska vi titta närmare på.

Affären med Motala kommun för ett antal år sen gav drygt 4 miljoner och skulderna då var enligt klubben drygt 2 miljoner. Var är resten av de pengar föreningen fick då?

– Vi har lite grann kvar i föreningen men en del av dem har vi betalat förarlöner i år för att klara säsongen. Det kostar ett par hundra tusen varje match och då går det fort åt.

Så de pengarna är också snart slut?

– Ja, det är de. De pengarna har funnits i föreningen och bolaget, som sköter elitlaget, har fått låna pengar av föreningen för att klara av att betala de löner som betalats ut.

Hölls förarbudgeten som lagledningen hade fått?

– Inte riktigt. Det blev lite dyrare än vad vi hade beräknat. Men det var ingen större differens, det var några procent men rätt bra ändå.

Ni har anställd personal i Piraterna. Är det aktuellt med uppsägningar?

– Vi har naturligtvis diskuterat allting till nästa år, däribland det. Men inga beslut ät tagna. Det viktiga för oss är att vi kan lämna över ett bra resultat för det här året så att nästa styrelse, om vi sitter kvar eller om det blir några andra, får ett bra utgångsläge.

Vad är den största orsaken till att ni hamnat där ni är?

– Lägre intäkter på publik och sponsring. Vi hade 400-500 färre betalande åskådare per match än vi hade räknat med.

Men i en intervju tidigare i år sa du att ni räknat med 1 500 betalande åskådare, nu hamnade snittet på 1 947 åskådare. Hur många av de är betalande?

– Du får ta bort knappt hälften. Så det fattas ungefär 500 betalande åskådare per match och det blir mycket pengar på en säsong.

Vad händer om ni inte lyckas lösa det här?

– Då är en konkurs den sista utvägen. Men vi vill verkligen inte hamna där. Det skulle vara oerhört trist och vi ska verkligen göra allt vi kan för att undvika det.

Daniel Davidsson är en av förarna som väntar på ersättning från klubben.

– Vi har fått något mejl, men annars hör vi ingenting utan väntar bara på att få nåt slags besked. Men blir en konkurs kommer det ta väldigt lång tid för Piraterna att komma tillbaka.

Kai Huckenbeck är en av förarna som väntar på pengar från Piraterna.
Kai Huckenbeck är en av förarna som väntar på pengar från Piraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!