Så går Vadstena triathlon vidare

Vadstena triathlon blickar framåt efter lördagens succé. Målet är att bli ett av de tre loppen det snackas om i triathlon-Sverige.

Vadstena triathlon blickar redan mot sitt tredje år 2020. Folkfesten ska vara i centrum.

Vadstena triathlon blickar redan mot sitt tredje år 2020. Folkfesten ska vara i centrum.

Foto: Jens Bollius

Triathlon2019-09-04 15:50

Det var sol och vackert och mycket folk och en stor folkfest kring Vadstena slott när det andra Vadstena triathlon kördes i lördags. 581 deltagare blev det totalt, inte riktigt 600 som arrangören Martin Bengtsson hoppats på men han var nöjd ändå.

– Vi smälter det här fortfarande. Det kommer in mycket ros, men samtidigt är vi kritiska mot oss själva, säger Bengtsson fyra dagar efter målgång.

Att det blir ett tredje år nästa år är redan klart. 29 augusti 2020 är datumet, en lördag. 

– I stort sett ska det blir samma arrangemang, men vi ändrar en del detaljer. Det ska vara längre mellan starterna i de olika klasserna, större vätskestationer och ännu fler skyltar längs banan, säger Martin Bengtsson.

Kritiken från missnöjda åkare handlade om att det var trångt på vissa platser och att banan ibland var oklar.

Samtidigt var många lyriska över inramningen och miljön och känslan.

– Arenan blir kvar som den är med växlingar på borggården. Det är kul att höra att vi har finare tävlingsområde än Kalmar. Vårt fokus är att skapa en folkfest som ska vara ett av de tre triathlonlopp i Sverige som det snackas om. Med vår mysighet och vårt vatten. Men vi har ingen stress när vi ska vara där, det här är långsiktigt, säger Martin Bengtsson.

Vadstena triathlon har haft hjälp av 80 volontärer, koordinerade av Pernilla Redin på Korpen. Det kan i framtiden blir samarbete med någon förening i stan. För det krävs många funktionärer om arrangemanget ska utvecklas.

 – Vi ska höra om föreningslivet är intresserade av att vara med, säger Martin Bengtsson.

– Det gick ihop sig och vi nådde vårt mål. Det blev ett litet överskott som vi kan investera i framtida lopp, säger arrangören.

I utvärderingen de senaste dagarna har Vadstena triathlon konstaterat att det var bättre säkerhet i vattnet under barnloppet. Klasserna blir intakta, frånsett att skolutmaningen kommer att göras om och i stället heta ungdomsklass.

–  Vi vill att alla ska kunna vara med, först var det här bara för Vadstenas ungdomar, säger Bengtsson.

Eliten berömde loppet och det är lockande att också få med namnkunniga deltagare och skapa en utmaning mellan triathleter av världsklass.

– Men jag vet ju vad det krävs att ha med de bästa efter mina år i Stockholms triathlon, när vi hade ett lopp där. Motionärerna kommer först, sedan kan vi satsa på elit senare, funderar Martin Bengtsson.

Karta: Vadstena Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!