Det viktiga bottenmötet kring de båda kvalstrecken i elitserien vanns av Kalix med klara 5–1 (1–1).

Det var ett IFK Motala i självförtroende som mötte upp de långväga norrbottningarna från Kalix, ett bortalag supportat från vip-hyllan av Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson som är uppvuxen i just Kalix.

Lättnad och glädje har både spelare och supportar känt i Motala efter torsdagens seger mot Sirius i Uppsalas dimma.

Artikelbild

| Länge var det en jämn och spännande match på XL bygg arena mellan IFK Motala och Kalix.

IFK fick också en smakstart med 1–0 redan i tredje minuten genom forwarden Philip Florén, efter att Nicklas Ögren spelat fram med en lyftning.

Kalix kunde dock kvittera efter knappa kvarten genom Anders Englund på skott.

Resten av första halvlek visades upp med ett litet spelövertag för hemmalaget, i takt med att snön började falla. Det var IFK som skulle haft en pausledning om något lag skulle haft det.

Men samtidigt var IFK inte nöjt med sin egen prestation i första halvlek.

Artikelbild

I andra halvlek fortsatte IFK Motala att ha taktpinnen och pressade på mot den precis nyuttagne målvakten i Sveriges VM-trupp, Björn Hellman.

Men det blev inga mål.

Artikelbild

I stället kunde Kalix ta initiativet genom veteranen Anders Englunds andra mål till 2–1, tio minuter in på andra halvlek.

IFK fortsatte skapa chanser, men utan resultat. Albin Rohlén kördes över ett par gånger av det tufft spelande bortalaget och en period vid 1–2-underläge spelade IFK tio mot sju med tre Kalixspelade utvisade samtidigt. Men mer än hörnor och frislag blev det inte då heller.

Artikelbild

I stället kunde Kalix göra 3–1 genom Thomas Liukkonen på tennis och sedan kontra in ett par ytterligare bollar i slutet.

Sammantaget var det ett bottennapp av IFK Motala, ungefär som hemmaförlusten mot Tellus i den andra spelomgången.

Artikelbild

Nu blir det att fira nyår och ladda om till hälsingeturnén i trettonhelgen då IFK möter Bollnäs fredagen 5 januari och Edsbyn söndagen den 7 januari.

Målen: 1–0 (3) Philip Florén, 1–1 (13) Anders Englund, 1–2 (56) Anders Englund, 1–3 (78) Thomas Liukkonen, 1–4 (85) Johan Sundqvist, 1–5 (93) Anders Englund.

Artikelbild

Publik: 806.